Labdaros ir paramos fondas „Rugutė“

Daugiau paieškos rezultatų...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Bendra informacija

Mityba I

Vėžiu sergančių vaikų valgymo įpročiai pasikeičia. Tėvai turėtų žinoti, kad tam tikrų maisto produktų naudojimas padės vaikui greičiau sveikti, geriau jaustis ir toliau augti. Be to, pats vėžio gydymas didina subalansuotos mitybos poreikį. Vaiko organizmas sunkiai „dirba“, kad atstatytų chemoterapijos sukeltą žalą sveikoms ląstelėms ir atsikratytų gydymo paveiktų navikinių ląstelių.
 
Apetito stoka

Nors tėvai žino, kad vaikui reikalingas maistingas valgis, realybė yra tokia, kad sergantis vaikas dažnai nenori valgyti. Anoreksija, arba apetito nebuvimas, viena iš dažniausių problemų, su kuria susiduriama. Suprantama, kad vaikai, kenčiantys nuo pykinimo, vėmimo, skausmingų žaizdelių burnos gleivinėje, viduriavimo ar vidurių užkietėjimo, pasikeitusio jautrumo skoniui ir kvapams, nesijaučia alkani. Jei vaikas netenka daugiau kaip 10-15 % kūno masės, jam gali tekti skirti maistą į veną ar per nosį į skrandį įvestą vamzdelį.

Padidėjęs apetitas ir svorio priaugimas
Kai vaikui skiriamos didelės steroidinių hormonų (prednizolono, deksametazono) dozės, labai padidėja apetitas. Jis visą laiką jaučiasi alkanas, nuolat galvoja apie maistą ir net kelia naktį tėvus, kad šie pamaitintų. Atsiranda klasikiniai vartojančių steroidus bruožai – „mėnulio“ veidas su putliais žandais, atsikišęs pilvas. Nemažą dalį priaugto svorio sudaro skysčiai, kurie, vartojant šiuos vaistus, sulaikomi organizme. Svarbu riboti maistą, kuriame daug druskos, nes ji prisideda prie skysčių susilaikymo ir kraujospūdžio padidėjimo. Tėvams reiktų žinoti, kad baigus gydymą steroidais, skysčių perteklius išsiskirs ir svoris nukris, o apetitas taps net per mažas.
 
Neribokite vaiko dietomis, kol jis vartoja steroidinius hormonus. Geriau išnaudokite šį trumpą gero apetito laikotarpį, maitindami naudingais produktais. Tai padės jam vėliau atlaikyti gydymą. Jei svorio augimas jums kelia nerimą, pasitarkite su gydytoju. Kartais, kai susilaiko didelis skysčių kiekis, reikalingi jų pasišalinimą skatinantys vaistai (diuretikai).
Laktozės netoleravimas
Laktozės netoleravimas, tai organizmo nesugebėjimas įsisavinti angliavandenio (laktozės), esančio piene ir kituose pieno produktuose. Kai kuriems asmenims šis reiškinys atsiranda vartojant antibiotikus ir chemoterapinius vaistus. Dalis vaiko žarnyno, dalyvaujančio laktozės virškinime, nustoja tinkamai funkcionuoti, todėl atsiranda dujų susilaikymas, pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas. Tokiais atvejais reikia maitintis mažai laktozės turinčiais produktais ir alternatyviais baltymų šaltiniais.
 
Štai keletas patarimų:
 
– kai kuriems vaikams pieno produktų įsisavinimas pagerėja kartu vartojant virškinimo fermentus. Vartokite juos pasitarę su gydytoju;
– keiskite pieną sūriu, liesu jogurtu, grietine, pasukomis, sojų pienu;
– naudokite tik pasterizuotus produktus;
– atsiminkite, kad pienas įeina į daugelio maisto produktų sudėtį, net duonos. Atidžiai skaitykite sudedamųjų dalių sąrašą;
– jei vaikas visiškai netoleruoja pieno produktų, kalcio atsargoms papildyti, duokite lašišos, kuprės, sardinių, kalciu praturtintų vaisių sulčių.
Kvapo ir skonio pasikeitimas

Viena iš priežasčių, kodėl vaikas gydydamasis blogai valgo yra ta, kad jam maistas neskanus arba beskonis. Jei maistas beskonis, pabandykite duoti gausiai prieskoniais pagardinto (itališko, meksikietiško) maisto. Jei vaikas jaučia kartumą ar metalo skonį, vietoj metalinių, naudokite plastmasinius įrankius, indus. Raudoną mėsą pakeiskite vištiena ar kalakutiena. Normalus maisto skonis kai kuriems vaikams grįžta dar besigydant, kitiems – baigus gydymą, dar kitiems – tik po kelių metų.

Subalansuota dieta
Gera dieta yra ta, kuri užtikrina pakankamą kalorijų kiekį ir normalų augimą, pagerina organizmo pastangas atstatant pažeistas normalias ląsteles ir teikia energiją, reikalingą chemoterapiniams vaistams įsisavinti ir išskirti.
 
Tyrimai parodė, kad tinkamai besimaitinantis organizmas:
 
– geriau toleruoja gydymą,
– sulaukia mažiau nepageidaujamų reakcijų,
– išlaiko svorį,
– greičiau pasveiksta.
 
Blogai maitinantis netenkama riebalinio sluoksnio, sumažėja raumenų masė, o tai sukelia:
 
– silpnumą, svorio mažėjimą, energijos stoką;
– pablogėjusį maisto įsisavinimą;
– ribotas galimybes sveikti ir kovoti su infekcija.
 
Vaikui reikalingi maisto produktai iš visų penkių pagrindinių grupių. Šios grupės yra tokios: duona bei grūdai, vaisiai, daržovės, pieno produktai ir mėsa. Mėsoje daug baltymų, kurie yra tarsi organizmo „statybinė medžiaga“, teikia energiją, naudojami gaminant fermentus, hormonus ir antikūnus. Pieno produktai aprūpina kalciu, vitaminu D ir baltymais. Duona ir grūdai tiekia vitaminus, mineralines ir skaidulines medžiagas, angliavandenius. Vaisiai ir daržovės – gausus vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų šaltinis.
Kaip valgyti linksmai ir maistingai
Kai kuriose šeimose valgymo metas tampa mūšio lauku, kuriame susirūpinę tėvai griebiasi gąsdinimų ir papirkinėjimų, kad tik priverstų vaiką valgyti. Po tokių scenų tėvai, sergantis vaikas, jo broliai ir seserys jaučiasi išsekę, o maistas taip ir lieka nepaliestas. To jums turėtų padėti išvengti kitų tėvų patarimai.
 
Kaip paversti valgymą mielesniu:
– duokite maistą mažomis porcijomis daugiau kartų per dieną;
– atsiminkite, kad jūsų vaikas geriausiai žino, kokį maistą jis toleruoja;
– paaiškinkite vaikui subalansuoto maitinimosi naudą;
– pagrindinį patiekalą, kuriame daugiausia baltymų ir kalorijų, duokite tuo paros metu, kai vaikas geriausiai jaučiasi;
– pagirkite vaiką, kai jis gerai valgo, tačiau nebauskite jo, jei nevalgo;
– parodykite pavyzdį, valgydami tą patį, ką ir jis;
– kai tik vaikas užsinori, užkandžiaukite;
– duokite gerti skysčius tarp maitinimųsi, o ne jų metu, kad be reikalo neužpildytų skrandžio;
– nelaikykite namie nepageidaujamo maisto: saldumynų, bulvių traškučių, gazuotų gėrimų;
– leiskite vaikui dalyvauti sudarant produktų sąrašą, perkant ir gaminant maistą.
 
Kaip valgyti linksmiau:
– valgydami užmegzkite malonų pokalbį, pajuokaukite, galbūt uždekite žvakių;
– vieną vakarą per savaitę valgykite restorane, leiskite vaikui pačiam išsirinkti, ką užsisakyti;
– kadangi bet koks įdomus pasikeitimas gali paskatinti valgymą, galite surengti pikniką ant pievelės lauke ar tiesiog ant grindų;
– maistą gražiai ir įdomiai patiekite, pavyzdžiui, sudėliokite iš daržovių veidelį.
 
Kaip patiekti daugiau baltymų
Kadangi daugelis vaikų chemoterapijos metu netoleruoja mėsos, jums padės keletas patarimų, kaip padidinti baltymų kiekį maisto racione:
 
– įdėkite puodelį pieno miltelių į litrą nenugriebto pašildyto pieno, viską išmaišykite ir atvėsinkite. Duokite šio mišinio vaikui gerti, naudokite jį valgio gaminimui;
– gaminant košę, sriubą, kakavą, padažą, saldų kremą, pudingą, naudokite nenugriebtą ar sutirštintą pieną, grietinę;
– įdėkite pieno miltelių į troškinius, kepinius, padažus, pudingus;
– įdėkite smulkintos mėsos į plaktą kiaušinienę, sriubą, salotas;
– įdėkite smulkinto kietai virto kiaušinio į sriubas, salotas, padažus, troškinius;
– dėkite tarkuoto sūrio į salotas, padažus, omletą, kepsnius, troškinius, bulvių košę;
– sutepkite sumuštinių su riešutų sviestu;
– duokite užkandžiams riešutų, įdėkite smulkintų riešutų į salotas ir sriubas;
– gamindami sriubas, padažus, troškinius, naudokite džiovintas pupas, žirnius, kviečių daigus.
 
Kaip padidinti kalorijų kiekį maiste
Maitindami vaiką chemoterapijos metu, tėvai turi pakeisti savo suvokimą apie sveiką mitybą. Anksčiau jie buvo įpratę gaminti naudodami kuo mažiau riebalų.
 
Dabar reikia daryti viską, kad tik padidinti kalorijų kiekį:
 
– įdėkite sviesto ar margarino į košę, makaronus, ryžius, virtas daržoves, keptas bulves, sriubas. Naudokite jį šildydami maistą;
– kur tinka, naudokite lydytą sviestą kaip padažą, dėkite grietinę;
– valgant salotas, virtus kiaušinius, duokite majonezo;
– vietoj lieso pieno, duokite vaikui gerti nenugriebtą;
– pusryčiams patiekite sumuštinių su skrudinta šilta duona, nes ji sugeria daugiau sviesto;
– desertui duokite karšto šokolado.
 
Maistingi užkandžiai
Eidami iš namų, įpraskite visuomet su savimi neštis maistingų užkandžių. Šiam sąrašui priklauso obuoliai, apelsinai, kūdikių maistelis, košė, sūris, šokoladinis pienas, saldus kremas, džiovinti ar švieži vaisiai, kietai virti kiaušiniai, ledai, 100 % sultys, pieno kokteiliai, bandelės, riešutai, sumuštiniai, jogurtas.
Maitinimas per zondą ar intraveniniu būdu
Kai kuriems vaikams, sergantiems vėžiu, būtinas intraveninis ar zondinis maitinimas. Kadangi ši procedūra dažnai reikalauja hospitalizacijos, svarbu, kad tėvai suprastų jos naudą. Mažėjant apetitui ir svoriui, sumažėja organizmo pajėgumas atstatyti gydymo sukeltus sveikų ląstelių pažeidimus. Vaikas silpsta, blogėja jo atsparumas infekcijoms. Didelis bendras silpnumas ir infekcijų pasireiškimas, gali tapti gydymo pertraukimo priežastimi. Intraveninis ar zondinis maitinimas reikalingi, kai netenkama daugiau kaip 10 % kūno masės.
 
Intraveninis, arba parenterinis, maitinimas
Būklės, kuomet reikalingas parenterinis maitinimas:
 
– skausmingos burnos ir ryklės opos, trukdančios ryti;
– stiprus pykinimas, vėmimas, viduriavimas;
– negalėjimas normaliai kramtyti ar ryti;
– daugiau kaip 10 % kūno masės netekimas.
 
Intraveninis maitinimas užtikrina, kad vaikas gaus jam reikalingą baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį. Visos šios medžiagos lašinamos per centrinės venos kateterį, tačiau vaikas gali ir pats papildomai valgyti bei gerti.
 
Maitinimas per zondą, arba enterinis, maitinimas
Enterinis maitinimas rekomenduojamas, kai vaikui reikalingas papildomas maitinimas, o jo žarnynas funkcionuoja gerai. Jis turi daugiau privalumų lyginant su parenteriniu. Maisto medžiagos tiekiamos per vamzdeli, įvestą į skrandį per nosį arba chirurginiu būdu per pilvo sieną.
Turite idėjų kaip padėti sunkiai sergantiems vaikams ?

Parašykite mums