Labdaros ir paramos fondas „Rugutė“

Daugiau paieškos rezultatų...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Bendra informacija

Chirurginis gydymas

Daugelis vaikų, sergančių solidiniu tumoru, yra operuojami ar jiems atliekamos kitos chirurginės (diagnostinės, gydomosios) procedūros.

Biopsija
Tai – audinio gabalėlio paėmimas tolimesniam tyrimui mikroskopu. Biopsijos imamos,kai norima patvirtinti piktybinio naviko diagnozę ir įvertinti ligos išplitimą. Kartais jos atliekamos su vietine, o kartais – su bendra nejautra. Yra kelios biopsijų rūšys.
 
Ekscizinė biopsija.
Jos metu pašalinamas visas auglys. Procedūra atliekama, kai chirurgas mano, jog gali saugiai išimti visą navikinį audinį. Šis audinys vėliau mikroskopiškai ištiriamas ir įsitikinama, kad tumoras pašalintas sveikų audinių ribose.
 
Incizinė biopsija.
Jos metu pašalinama tik dalis tumoro. Atliekama, kai viso navikinio audinio pašalinti neįmanoma ar norima paimti audinio mikroskopiniam tyrimui bei diagnostikai. Dažniausiai taip daroma, kai auglys yra sunkiai prieinamoje vietoje, kai jis per didelis, kad būtų galima saugiai išimti, ar kai jis supa gyvybiškai svarbias struktūras, kurias galima išsaugoti prieš tai auglį veikiant chemoterapija.
 
Aspiracinė biopsija.
Tyrimas naudojamas ląstelių pavyzdžiui iš nežinomos kilmės darinio paimti. Echoskopijos ar kompiuterinės tomografijos būdu tiksliai nustatoma darinio vieta ir adata duriama į darinį. Paimta medžiaga siunčiama detaliam tyrimui mikroskopu.
Pirminio tumoro pašalinimas
Sergant solidiniu tumoru, dažniausiai jis šalinamas chirurginiu būdu. Tai sudaro geras sąlygas pasveikti. Operuojama prieš chemoterapiją arba po jos. O kartais tai vienintelis gydymas, kurio reikia.
Metastazių pašalinimas
Kartais chirurginis gydymas taikomas atsiradus metastazėms. Gydytojai onkologai žino piktybinių navikų tipiškas plitimo vietas ir jas stebi. Pavyzdžiui, sergant osteosarkoma ir atsiradus metastazėms plaučiuose, jos visada operuojamos. Kitais atvejais chirurginis metastazių pašalinimas taikomas rečiau.
Tumoro sumažinimas
Kartais auglys būna per didelis arba per arti gyvybiškai svarbių struktūrų, kad būtų galima jį saugiai pašalinti. Tuomet naudingas jo sumažinimas, pašalinant tiek, kiek įmanoma. Sumažėjus naviko masei dažniausiai pagerėja vaiko savijauta, kartais tampa efektyvesnė chemoterapija ir spindulinis gydymas.
Pakartotina („second-look“) operacija
Kai kurie vaikai operuojami pakartotinai praėjus 3-6 mėn. po naviko pašalinimo. Tai padeda chirurgui vizualiai įvertinti ar nėra recidyvo ir paimti biopsiją iš aplinkinių audinių.
Amputacija (galūnės ar jos dalies nupjovimas) ir enukleacija (akies pašalinimas)
Kai kuriems vaikams, sergantiems retinoblastoma ar sarkoma, reikia pašalinti auglio pažeistą kūno dalį. Dabar tai atliekama rečiau, nuolat ieškoma geresnių gydymo metodų, kurie suteiktų didelę galimybę pasveikti, išsaugant akis ir galūnes.
Paliatyvus (palengvinantis) chirurginis gydymas
Kartais operuojama tam, kad pagerintų mirštančio vaiko gyvenimo kokybę. Gali būti suformuojami aplinkkeliai turiniui iš auglio užspausto organo nutekėti ar sumažinamas auglio keliamas skausmas.
Operacija
Kokia operacija bus atlikta jūsų vaikui, priklauso nuo piktybinio naviko rūšies, lokalizacijos, bendros vaiko sveikatos būklės, anksčiau atliktų chirurginių intervencijų. Tačiau bendri visų operacijų principai tie patys. Vaikas pirmiausia užmigdomas, tuomet į kvėpavimo takus įvedamas vamzdelis, kuris sujungiamas su specialiu aparatu, palaikančiu ligonio kvėpavimą. Operacijos metu monitoriuje nuolat rodomas vaiko kraujospūdis, pulsas, kraujo įsotinimas deguonimi ir kiti svarbūs rodikliai. Operuojama steriliomis sąlygomis. Norėdamas sumažinti infekcijos riziką, gydytojas tėvams neleidžia būti operacinėje. Tačiau po operacijos gydytojas papasakoja, kaip viskas pavyko.
Turite idėjų kaip padėti sunkiai sergantiems vaikams ?

Parašykite mums